horizontal rule

Château du Mylord

horizontal rule

Boergondië net over de taalgrens ..

Vele generaties lang leek het een understatement dat, wie Thomaes heette, de boerenstiel beleed.  In de 19de eeuw,  ontdekte een buitenbeentje in de familie dat men ook met textiel uitstekend zaken kan doen, en in de 20ste eeuw was het hek helemaal van de dam toen er een succesvol auto's ging verkopen, en vele anderen met de pen in de hand hun boterham gingen verdienen.

Enkele jaren geleden kwamen we op het spoor van een koppel broers Thomaes  die hun sporen op culinair gebied hadden verdiend en inmiddels een stevige reputatie hadden opgebouwd. In Ellezelles, een aardig plekje net over de taalgrens, weggedoken in  "Le pays des Collines " (zo benoemen ze daar de Vlaamse Ardennen). "Château du Mylord " heet dit gastronomisch oord.

Waar komt die "Mylord" vandaan ?

In 1849 trouwt ene Elzeelse dame, Bellonie Créteur, met een gefortuneerde Engelse gentleman, sir Gubbins de Kilfrusch. Deze gewezen gouverneur van de Britse kolonies in India zag het groots en liet in 1861 in Ellezelles een riant verblijf optrekken in de weelderige eclectische stijl van toen, geïnspireerd door Tudor en Normandische roots. Bovendien is het superb gelegen in een royale tuin van 3 ha. Het domein wordt weldra  alom bekend als le Mylord
(Bekijk zeker de fraaie video
op hun webstek .
Ook voor 6minutes was het bezoek aan Mylord een verrukkelijk gebeuren.


J.B. Thomaes ** Jean Baptiste Thomaes,  uitgerekend een telg uit de Ronsische Thomaes-tak, die zich ooit tot de textiel bekeerde (zie hiernaast),  begon  in 1981 als chef de cuisine met een restaurant in dit gerenoveerde pand.
 Enkele jaren later, in 1988, komt  zijn tweede broer Christophe, voormalig officier op de lange omvaart, en nu omgeturnd tot  chef pâtissier, de ploeg versterken. 
(Ontdek de verwantschap in:  Parenteel Thomaes)

Een streng toezien op kwaliteit  zonder compromissen, en hard werken werd dan ook beloond:  Reeds in 1987 prijkte er in de Michelingids een eerste * naast hun naam, de tweede * volgde in 2002 die in de editie 2009 met brio herbevestigd werd ..

Kortom alle troeven waren aanwezig voor de ondernemende broers Thomaes om er een uniek en exclusief  "maison de bouche de renommée nationale " van te maken.
Dit unieke kader en hun bekommernis om kwaliteitsvolle en bij voorkeur streekgebonden producten op een originele wijze te verwerken, blijken de pijlers van hun succes te zijn geworden.

Frédéric ThomaesBovenstaande inlichtingen dank ik in eerste instantie aan de vierde in de rij, Frédéric.
Hij was het die mij destijds met (terechte) trots attendeerde op wat zijn broers in de Mylord hebben gerealiseerd.

Op 19 juni 2004 mochten en hun partners een "werkbezoek" ter plaatse brengen.  Om het in de taal van Michelin te zeggen : ça vaut le voyage ..!

© Raf van der Donckt - bijgewerkt: 12/08/2018                    TERUG