Katharina & Ludwig

horizontal rule

Start Omhoog Katharina & Ludwig Slag bij Oudenaarde
Wat hebben Katharina Reb & Ludwig Mazurek met elkaar gemeen ?
Niet echt veel, op het eerste gezicht, want ze kennen elkaar niet, ze hebben mekaar nooit ontmoet.
Allebei zijn ze echter een jaar lang in Huise op
't Ooievaarsnest te gast geweest: Katharina in 1951, Ludwig in 1955-56.
De aanleiding van dit stukje ? Onlangs stootte ik in het familiearchief op twee met de hand geschreven briefjes:
Een van Ludwig, op 14-04-1957 geschreven te Richburg, en een van Katharina op 15-12-1958 verzonden vanuit Ludwigsburg (jawel).
Voldoende reden om ook 's in het fotoarchief te gaan rommelen ..
het vervolg .. een kerstverhaal over Joe Mazurek...!
Katharina Reb werd geboren in 1941, was Oostenrijkse, maar was met haar moeder en twee broertjes gevlucht/uitgeweken naar Duitsland.
Mogelijks was haar vader tijdens de oorlog gesneuveld. Katharina (links) met haar vriendinnetje Gerda Petro, ook in een gastgezin te Huise
Door bemiddeling van Caritas Catholica werd aan kinderen uit dergelijke kansarme gezinnen de gelegenheid geboden om een jaar lang in een Vlaams gastgezin te verblijven om er wat 'op kracht te komen' en de last voor het gezin in het thuisland wat te verlichten.
Rechts Katharina, die tederTsjok in bescherming neemt, en verder Rita, Christiane Bekaert (gezinshulp), Luc junior, Loe & MimiWe herinneren ons
Katrien , ongeveer even oud als Mimi, als een opgewekte meid die zich vrij vlug aan onze taal en zeden aanpaste om zo snel mogelijk mee te kunnen ravotten.Katharina Reb, 17 jaar
In
haar brief, in 1958, schrijft ze o.m.: " Ich bin sehr gross geworden, Ihr würdet mich bestimmt nicht mehr kennen ..Ich schicke auch ein Bild von mir mit, damit Ihr seht wie ich jetzt aussehe. Ich bin jetzt 17 Jahre alt .. "

Het is me nog altijd een raadsel waarom niemand van mijn broers toen niet spoorslags naar Ludwigsburg is afgereisd .. (Ik had in die jaren een geldig excuus ..!) Ik vermoed echter dat ons moeder deze foto toentertijd heeft achtergehouden ..

Ludwig met zijn zusje, eveneens te gast in een Vlaams gezinLudwig Mazurek was ongeveer een jaar of zeven toen hij in ons gezin te gast was. Zijn ouders waren Duitssprekende Polen (vermoedelijk Sudetenduitsers), door het oorlogsleed uit hun heimat naar West-Duitsland verdreven. Ook zij maakten dankbaar van de gelegenheid gebruik om hun kinderen tijdelijk bij welvarender families onder te brengen. We herinneren ons dat de kleine Ludwig het aanvankelijk duidelijk wat moeilijker had om zich thuis te voelen en zich verstaanbaar te maken, maar na verloop van tijd was hij evengoed een van de onzen.
Op Witte Donderdag (1956) deed hij zijn Eerste Communie. Zijn jonger zusje, ook uitbesteed, kwam toen met haar pleegouders uit Sint-Maria-Lierde op bezoek.
Uit
zijn brief van april 1957 blijkt dat hij samen met zijn ouders, kort na zijn terugkeer, uitgeweken is naar de Verenigde Staten.
(Na wat zoeken vinden we het bescheiden stadje Richburg
terug in South Carolina, County of Chester.)

Als je even tijd hebt, klik eens door naar de
brief : het is een mooi tijdsdocument,  
pakkend, zelfs ontroerend door zijn spontaniteit  ..

Klik hier en lees  het vervolg .. een kerstverhaal over
Joe Mazurek...!

Hallo Katharina !   -    hey, Ludwig !

horizontal rule

 laatst bijgewerkt op 30-06-2022 © Raf van der Donckt