Ignace70

 

Start Tsjok 60 Ignace 70 Mimi 70 Siel 60 Luc 60 FamiliereŁnie LOE 70

[ wijs de foto's aan voor toelichting - aanklikken om ze te vergroten ]

Ons broer zag het levenslicht in december 1937, nog net onder het teken van de Boogschutter. Als tweede zoon leek hij wel het bevestigende signaal te Ignace in de armen van zijn moeke, Hubert op de arm van zijn va (02-03-1938)zijn van wat een exponentieel groeiende reeks kadeekes zou worden in het jonge gezin van dokter Van der Donckt. Op het eerste maske was het wel even wachten: dat kwam pas als nummer vier, amper twee en een half jaar later. De oorlog was net een maand oud. Toen we in mei 1945 bevrijd werden, was ons moeder in blijde verwachting van haar zevende, en tot haar grote opluchting bleek  het een tweede dochter te worden. Al hing het verdriet om het verlies, een jaar te voren, van het vierde zoontje dat net geen drie maand oud was geworden, nog als een sluier over de hoopvolle toekomst.
het Ooievaarsnest in opbouw, 12-09-1947
Een drietal jaar na de oorlog verhuisden we van het dorp naar een spiksplinternieuw huis, gebouwd even voorbij het klooster, op een plek door ons vader uitgezocht en uitverkoren om het unieke uitzicht.
De maanden tevoren waren we niet weg te slaan van de bouwwerf : steen voor steen hebben we daar zien metselen. En in die lange hete zomer van 1947 mochten we elke dag na schooltijd de bouwvakkers een kruikje koele bruinen 'Oudenaardsen' brengen. Achteloos maar niet toevallig waakten ze er over dat er telkens een bodempje in de kan achter bleef .. Met een samenzweerderig knipoog  bezorgden ze die kleine boodschappers hun eerste beroezende kennismaking met Bacchus ..

Om maar te zeggen dat het een hemels onbezorgde tijd was, toen, die apenjaren in Huise .. Al zal het ook wel een drukte van jewelste geweest zijn ten huize van meneer dokteur.

02-11-1938: zijn eerste pasjes    zijn eerste vervoermiddel, april 1939  zijn eerste communie, mei 1944

zijn eerste pasjes (1938), zijn eerste vehikel (1939), zijn 1ste communie (1944)

   

de drie musketiers in 1941,     ca. 1946,      en wat later in 1951

 

.. en in 1946 waren ze al met 6 ..  en hier waren ze met 7 (1948)

We schrijven 4 november 1951 en we beleven nog volop het rijke Rooms verleden. Wie de foto uitvergroot en nauwlettend toeziet, kan er naast Ignace nog drie devoot uitziende broers op terugvinden. (Bemerk en noteer dat schrijver dezes hier met jeugdige waardigheid de hoogste kerkelijke rang van kardinaal bekleedt ..) Ter welker heuglijke gelegenheid hier zoveel vroom voetvolk werd gemobiliseerd is me echter intussen ontgaan, en ik heb het tot dusver nog niet kunnen achterhalen.

Intussen worden kleine jongens groot ..

  begin de jaren 50  begin de jaren zestig  circa 1985

Huise, september 1947  Huise, september 1947

Een hoopje zand, meer moest dat niet zijn om ons in een heus crossparcours te wanen. En broer Ignace, met dank aan zijn boogschuttergesternte wellicht, nam hierin onweerstaanbaar het voortouw. Trouwens, ook aan de verleiding van een sneeuwhoop kan hij niet weerstaan. De keren dat we samen gingen skiŽn kon je er donder op zeggen dat hij die pistes ging opzoeken waar je het spectaculairst kon jumpen. Dat je dan achteraf soms in de losse sneeuw moest helpen zoeken naar een zoekgeraakt stuk gebit, hoorde er even onontkoombaar bij ..

familiereunie, 2005, Jupille - VecmontSurfen bij nacht en ontij is nog zo iets dat altijd en steeds voor het volle pond aan hem is besteed. Helaas heb ik van die exploten geen beeldmateriaal in mijn archief kunnen terugvinden.
Wel van Jupille waar hij, de senior, als eerste gehelmd en gelaarsd klaar stond om het jonge grut een lesje te leren.

Vilvoorde, 08-09-2007  Vilvoorde, 08-09-2007
het moet gezegd: hij is een handige Harry en ... zoals de meeste vdd'kes lichtjes cryptopyromaan ..

Midden de jaren zestig leert hij  Rita kennen, en in 1966 trouwen ze. De huwelijksplechtigheid leek even op losse schroeven komen te staan toen hij het presteerde, amper tien dagen te voren, in slaperige toestand zijn wagen in de prak te rijden. Hij kwam er ongedeerd uit, maar er was wel een probleem: met die wagen (van de firma) mochten ze op huwelijksreis gaan. Zijn toenmalige baas betaalde dan maar in een genereuze bui twee vliegtuigtickets .. Dit voorval reveleert echter ook een ander facet van Jazie (zo werd hij steevast in Huise en omstreken aangesproken) : hij heeft/had de gave om in alle omstandigheden in slaap te kunnen dommelen, desnoods rechtopstaand. Al moeten we dan tegelijk ook vaststellen dat zulks wat haaks staat op de kwaliteiten van een alerte Boogschutter. In vier jaar tijd werd het gezin van Rita & Ignace gezegend met drie flinke dochters: Els, Greet, An. Het was een mooie, goeie tijd toen in de Bertemse Sint-Pieterslaan.

 Huise, 1969 circa 1978 Bertem, plechtige communie Els, 1979

Dit prille geluk werd echter abrupt verstoord toen Rita in 1982 bezweek aan de ziekte die ze jarenlang moedig had bestreden

Gert, hoort bij AnYves NoŽl, hoort bij ElsPaul France, hoort bij GreetMaar ook kleine dochters worden groot, ze voeren (kandidaat)-schoonzoons ten tonele, ze trouwen en komen met Andreas & Simon, december 2006kleinkinderen aandraven.

Ignace werd dus opa, en fier als een gieter klemde hij de kleine dreumesen in zijn armen en stelde vast dat dochters blijkbaar alleen maar zonen baren.

 

In 1968 met dochter Els met kleinzoon Andreas, 1994 

met dochter Els (1968)  met kleinzoon Andreas (1994)  met kleinzoon Vincent (2007)

Maar ook opa's worden ouder..
Op 70 wordt het stilaan tijd om 'de riem af te leggen', de zorgen om je  bedrijf aan anderen te laten, doen wat je altijd graag had gedaan en altijd al hebt moeten uitstellen ..

Er met Kristien op uit trekken bijvoorbeeld, en de wijde wereld verkennen met de zwerfwagen.
Een akkefietje toch voor een Boogschutter ?

mede namens alle vdd'kes & consoorten:
van harte gefeliciteerd, Jazie
en goeie vaart !

Start Familiegeschiedenis Uit het Fotoarchief Familienieuws Reizen


B
ijgewerkt op 01/11/2016 © Raf van der Donckt